/*

25 Sep 2013

Pantang Larang Penyakit Chicken Pox,Cacar Air,Deman Campak,Bertih

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!
Pantang Larang Penyakit Chicken Pox,Cacar Air,Deman Campak,Bertih
Sudah lama aku tidak munculkan diri ke dalam blog aku ni. Ini angkara penyakit Ayam tu laa. Kecik-kecik tak nak naik , masa tua merana lah aku. Dalam adik beradik aku, aku lah orang yang pertama pernah naik. Actually, kakak aku dah penah naek tapi tak banyak laa. Dalam 5 , 6 butir je. Mungkin risiko naik kalu kedua tu tinggi :-) 

Pantang Larang Penyakit Chicken Pox,Cacar Air,Deman Campak,Bertih
  1. jangan menggoreng ketika pesakit chicken pox berada di dalam rumah . nanti minyak yang meletop2 tu ibarat meletopkan bintik-bintik chicken pox  !
  2. jangan makan kicap ! kalau berparut akan menyebabkan kaler hitam tak boleh hilang .
  3. jangan kene hujan . ini paling pantang yek ? sebab boleh menyebabkan kesan parut yang berlekuk ataupun boleh menyeman aka meroyan :p
  4. jangan makan telur atau seafood iaitu makanan yang boleh menyumbang ke arah kegatalan
  5. jangan garu atau usik-usik bintik-bintik chicken pox nanti tinggalkan bekas dan parut
  6. minum air kelape untuk keluarkan semua chicken pox . untuk elakkan kena chicken pox kali kedua.
  7. kerap mandi . ekcili petua orang dulu-dulu cakap jangan mandi kan ? tapi jangan ikut sebab itu virus dan mesti mandi dengan sabun yang doc bagi. jangan pakai sabun biasa.
Pemakanan memainkan peranan yang tidak kurang pentingnya dalam mempercepatkan proses pemulihan dan mengurangkan simptom penyakit.Antara diet yang patut diamalkan semasa terkena penyakit ini ialah:
  1. kurangkan pengambilan buah-buahan sitrus seperti limau dan oren kerana buah-buahan ini mempunyai kandungan asid yang tinggi dan boleh menerukkan ruam dan kegatalan badan.
  2. banyakkan meminum air kerana ia dapat membantu mengawal demam dan menyingkirkan toksin badan.
  3. tingkatkan pengambilan sayur-sayuran kerana sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan mineral yang penting dalam mengurangkan pembentukan ruam dan jangkitan. pengambilan karot amat digalakkan semasa terkena penyakit ini kerana ia terbukti membantu memulihkan pesakit daripada chicken pox.
  4.  jangan sesekali mengambil makanan rapu, makanan berminyak dan makanan bergula kerana kesemua makanan ini boleh menerukkan pembentukan ruam

Semua pantang larang ni ada aku ikut dan ade aku langgar . Hehehe. Tak tahan nengok makanan weyy . Tambah - tambah ayam. Tapi telur dan seafood aku tak pernah makan lagi. Takut arghhh gatal ni. Tak tidur malam jawabnya kalau aku makan . Sekarang ni pun masih belum sembuh lagi ni.  Tapi nak kering dah chicken pox tu. Harap sembuh lah :-)

Easy Peasy Giveaway by FD


Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Plush toy LINE x 1, Powerbank Hello Kitty 5200 mAh x 1, barangan dekorasi x 1, MP3 x 1, Scented Powerbank 2600 mAh x 1, plain halfmoon shawl x 1, keychain Blogger x 3, bookmark limited edition x 5, topup RM5 x 2, voucher discount 10% untuk semua peserta

Easy Peasy Giveaway dianjurkan oleh Fatin Diana dan disponsor oleh Jasple Boutique, Preternatural Touch, Eymasu World Craft, Mojat Cerewet, dan Abam Ming.

Tamat 13 Oct 13, 10 malam

10 Sep 2013

Filem Psiko Pencuri Hati Full Movie ( Watch Online / Download Free)

Psiko Pencuri Hati Full Movie ( Watch Online / Download Free)

Filem Psiko Pencuri Hati mengisahkan Osidi (Bront Palarae) seorang penulis novel misteri terlalu obses dengan karya terbarunya, telah dihantui oleh halusinasi tentang pembunuh misteri yang cuba digambarkan didalam novelnya menjadi realiti.

Atas nasihat sahabatnya, Man (Amerul Affendi), Osidi pergi bercuti di sebuah pulau. Di situ Osidi bertemu dengan Wani (Sharifah Amani) yang menjadi peminat kepada novel-novel Osidi.

Keakraban mereka tidak disenangi oleh suaminya Dr Khai (Syed Hussein) yang membawa kepada konflik mereka berterusan. Situasi menjadi lebih tegang apabila mayat isteri pemilik hotel, Siti (Shera Aiyob) di temui di pulau itu. Siapakah pembunuh misteri yang sebenar?


Trailer Filem Psiko Pencuri Hati :-


Watch Online Filem Psiko Pencuri Hati : Coming Soon
Download Filem Psiko Pencuri Hati : Coming Soon

6 Sep 2013

Powerbank Murah lagi Kecil tapi Besar Kapasitinya ! (Powerbank 20,000 mAh)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

'Telefon Cerdik' aka SmartPhone pun kena la guna BARANG cerdik jugak. Mahu CHARGE handphone pun skang dah senang !

Tak payah nak melilau mata nak cari PLUG. Guna jer  Power Bank lagi senang.. Caj kat mana-mana pun boleh. Nak bawak mana-mana pun senang. Dalam jamban ker, dalam hutan ker. Semua boleh.

PowerBank ni bukan kad ATM tau, bukan juga power rangers ye.  Haaa.. Xde kaitan pun dengan mana-mana BANK.. Nak tahu apa kegunaan dia? 

Soalan Lazim tentang Poweerbank :-

1)Ape itu powerbank ??
Untuk mengecas phone, camera, psp, atau gadget yang ade port usb.

2)Macam mane nak guna ??
Cucuk kabel ke powerbank lepas tu cucuk dekat phone terus charging sampai penuh.

3)Kelebihan powerbank ??

*Boleh cas phone anda dimana-mana sahaja. Tidak lagi perlu tinggal phone dekat plug /charger.

KENAPA ANDA PERLU MILIKI POWER BANK INI :-

1-Harga Istimewa
Harga biasa bagi power bank 10,000 - 14,000 mAh adalah RM190 - RM250. Tapi harga yang kami tawarkan lebih murah daripada itu :) DIJAMIN MURAH !!!!

2-Mampu Mengecas Hingga 5X !
Dengan harga berpatutan, power bank mampu mengecas sehingga 5 kali telefon bimbit jenis Android | iPhone | SmartPhone dan 2 kali untuk iPad / Galaxy TAB. Tak percaya ? Cubalah sendiri dan Beli Powerbank ini.

3-Tak Perlu Beli Bateri Pun !

Power bank yang kami tawarkan tidak menggunakan bateri ataupun tenaga solar. Anda hanya perlu mengecas menggunakan tenaga elektrik .

POWERBANK PUTIH

POWERBANK HITAM

Info tentang POWERBANK yang kami jual :-
DESIGN kecik & kapasiti TINGGI ..!..!!! 
FULL SET
Berat: 328g
Saiz: 135 * 71 * 23mm
Warna: White / Black

POWERBANK YANG KAMI JUAL BERKUASA 20,000 mAh. 
WALAUPUN BERKUASA TINGGI SAIZNYA KECIL DAN DAPAT LETAK DI DALAM POKET SAHAJA !

HARGA DI PASARAN :
RM250

HARGA KAMI :
RM200  
RM170 
RM150 SAHAJA !!!

PROMOSI : Free Postage untuk Semenanjung Malaysia , Free 8 Connector , Free Usb Charge.
AMARAN ! PROMOSI ini akan tamat bila bila masa sahaja. Jadi, order je sekarang. Jangan rugikan diri anda!!

Jika berminat untuk memiliki Powerbank yang murah gila ni :

SMS : Powerbank99 ke 01119072099
atau 
email sahaja ke galahpanjangg@gmail.com
atau 
inbox saya di facebok - Aiman Aziz

4 Sep 2013

Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia (RMR)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

RUMAH MESRA RAKYAT
Program ini diwujudkan bagi membantu golongan berpendapatan rendah seperti nelayan, petani dan keluarga miskin yang tidak mempunyai rumah atau tinggal di rumah usang (daif) tetapi mempunyai tanah untuk memiliki rumah sendiri yang sempurna dan selesa.

Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia

KELAYAKAN PEMOHON
  • Warganegara Malaysia.

  • Pemohon mestilah berumur 18 hingga 65 tahun.

  • Pendapatan kasar seisi rumah tidak melebihi RM1,500 sebulan.

  • Tidak mempunyai rumah sendiri atau mempunyai rumah yang usang / tidak sempurna.

  • Mempunyai tanah / tapak yang bersesuaian dan tiada sekatan / cagaran ke atasnya. Jika tanah bukan kepunyaan pemohon, Surat Akuan / Kebenaran Berkanun dari tuan tanah diperlukan untuk membina dan menggadai tanah tersebut kepada SPNB.
  • Berkahwin atau, ibu / bapa tunggal yang mempunyai tanggungan
REKABENTUK
Rumah Mesra Rakyat adalah berkonsepkan rumah sesebuah yang berkeluasan di antara 700 kps sehingga 866 kps mempunyai 3 bilik tidur serta 2 bilik air di mana s atu pertiga (1/3) daripada kos pembinaan dibiayai Kerajaan Persekutuan manakala pemohon hanya perlu membayar dua pertiga (2/3) berdasarkan konsep Qadr ul - Hassan.

 











Entry diatas diambil oleh sumber sumber yang boleh dipercayai dan diolah oleh aku.

Filem Tanda Putera Full Movie - Watch Online / Download

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!


tanda-putera-movie
Filem Tanda Putera Full Movie

Sinopsis Filem Tanda Putera :-


Filem Tanda Putera ini mengisahkan persahabatan akrab antara Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak dan Timbalannya Tun Dr Ismail yang terpaksa berahsia dan mengetepikan masalah kesihatan masing-masing bagi memulihkan keadaan Negara ekoran daripada peristiwa hitam 13 Mei 1969.


Tun Razak terpaksa menyimpan rahsia tentang penyakit leukemia yang dihidapinya kerana tidak mahu keluarga tertekan dan bimbangkan keselamatan Negara. Mereka berdua berkongsi doktor. Bilik bacaan di rumah Tun Dr Ismail menjadi klinik rahsia bagi rawatan mereka oleh Dr Macpherson, tanpa pengetahuan sesiapa termasuk kaum keluarga Tun Dr Ismail sendiri.

Mereka memiliki aura yang kuat. Kecekalan dan keazaman mereka telah menangkap imaginasi pelajar seperti Zarah, tenaga pengajar Kara, dan anak muda Zaman. Razak dan Ismail mencorakkan warna hidup warga muda seperti pelajar dan tenaga pengajar di institusi pendidikan tinggi ketika itu serta mereka yang bertugas di pejabat.

Apabila mengetahui penyakitnya akan membawa maut dalam masa dua tahun, Tun Razak bersyukur yang rakan baiknya Tun Dr Ismail, orang kepercayaannya dan seorang yang terkenal jujur dan berintegriti, akan dapat meneruskan rancangan mereka bagi pembangunan negara. Razak juga yakin Ismail akan mengotakan janji untuk menjaga keluarganya nanti. Tetapi apabila terjadi perkara yang tidak disangka-sangka, Tun Razak mendapat kejutan besar yang hampir memudaratkan lagi kesihatannya.

Dia mula mengejar masa untuk melaksanakan berbagai-bagai perancangan bagi menjamin kestabilan serta masa depan Negara. Dia terpaksa menghadapi berbagai ancaman daripada pihak komunis yang mensasarkan pembunuhan pemimpin tinggi Polis. Bermula dengan pembunuhan Ketua Polis Negara diikuti pembunuhan Ketua Polis Perak, keadaan makin meruncing.

Razak mengambil langkah berani – membina hubungan diplomatik dengan Republik China bagi melemahkan pengaruh komunis tempatan walau dia dikecam kuasa barat dan negara sekutu. Dalam waktu yang singkat, Razak membawa rakyat miskin seperti keluarga Zarah dan Zaman, keluar dari perangkap kemiskinan tegar. Razak telah menanam semangat baru dalam diri Zaman, Zarah dan rakan-rakan mereka.

Namun perjuangan Razak berakhir disebuah klinik di London ketika rakan-rakannya di Malaysia berusaha memenuhi permintaannya untuk berjumpa anak bongsunya Nazir buat kali terakhir dan rakyat mengejar masa untuk menyediakan klinik udara bagi membawanya pulang ketanah air tercinta.


Trailer Filem Tanda Putera :-


Pihak Finas telah mengarahkan saya sebagai pemilik blog untuk menurunkan link movie ini. Jadi, kami terpaksa ikut arahan. Terima Kasih!



2 Sep 2013

Bonus Perdana Menteri kepada Rakyat

Salah satu TROLL yang aku terima di Facebook aku oleh Page Politik .
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan diesel dan minyak petrol RON95 naik 20sen seliter mulai tengah malam ini.

Najib mengumumkan perkara itu dalam sidang media di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya sebentar tadi.

Menurutnya, ini salah satu langkah rasionalisasi subsidi oleh kerajaan,

Sehubungan itu, RON95 akan berharga RM2.10 seliter manakala diesel pula RM2.00 seliter.

Ini kenaikan pertama sejak kenaikkan sama pada Disember 2010.


P/s : Tengok laaa lepas ni, satu satu barang akan naik. Adoyaiii ==" Yang kaya semaki kaya , yang miskin semakin? Pikir sendiri lah korang :-)

1 Sep 2013

Kurus dengan Mudah dengan SLIMIST . MURAH !!! dan BERKESAN dalam 2 MINGGU

Assalamualikum & Salam Sejahtera!

Kurus dengan Mudah dengan SLIMIST . MURAH !!! dan BERKESAN dalam 2 MINGGU
Zaman sekarang ni, ramai sangat yang nak KURUS. Maklumlahh , kalau berisi nie mane laa orang pandang. Especially, WANITA. Zaman sekarang ni juga lah banyak PRODUK untuk KURUS. Ada yang MAHAL dan ada yang MURAH.

Jadi, aku pun amik kesempatan untuk menjual Produk untuk KURUS. Harganya memang MURAH! Harga hanya RM XX dan lebih murah dari harga pasaran .Ramai pengguna yang mengguna produk yang aku jual mengatakan BERKESAN. Produk ini memberi jaminan akan kurus seawal 2 Minggu. Tapi, ada juga yang memberikan feedback bahawa beratnya turun dalam jangka masa tidak sampai seminggu pun.

Produk ini dinamakan PRODUK SLIMIST. Produk ini masih baru di pasaran. dan paling murah di pasaran. dan aku jual lagi murah dari pasaran. Paham dak? Hahaa

Kurus dengan Mudah dengan SLIMIST . MURAH !!! dan BERKESAN dalam 2 MINGGU

Cara penggunaan SLIMIST :-

Hanya Spray di anggota badan yang mempunyai lemak berlebihan.

HARGA SLIMIST DI PASARAN :-
RM140

HARGA DENGAN KAMI :-
RM100

HARGA PROMOSI :-
RM70
(Penghantaran percuma dan diskaun 5% untuk pembelian seterusnya)
AMARAN ! PROMOSI ini akan tamat bila bila masa sahaja. Jadi, order je sekarang. Jangan rugikan diri anda!!
Jika berminat untuk memiliki badan yang kurus dengan Produk SLIMIST :

SMS : SLIMIST99 ke 01119072099
atau 
email sahaja ke galahpanjangg@gmail.com
atau 
inbox saya di facebok - Aiman Aziz

Testimoni daripada pengguna SLIMIST :-
Sumber gambar dari SINI