/*

19 Oct 2013

Rahsia terbaik untuk Peniaga yang ingin Beriklan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Para peniaga yang maju mesti ada rahsia untuk memajukan perniagaan. Rahsia itulah menjadikan perniagaannya laris. Jadi, kalau nak maju haruslah merobek rahsia itu. Hehehe

Satu lagi aku nak berpesan, kalau nak maju jangan takut keluarkan modal. Kalau nak yang free sahaja , baik pi jual roti canai. Eh? Roti canai pun kena ada modal. Nampak tak? Dalam dunia ni takde yang free. No Money , No Talk !

Rahsia terbaik untuk Peniaga yang ingin Beriklan

Dunia iklan di Malaysia kini makin meluas. Tidak kiralah iklan melalui apapun. Tapi yang penting , perniagaan kita maju. Kalau setakat iklan 24/7 tapi dapat letih sahaja memang tidak berbaloi sama sekali! 

Jadi, bagi yang bermasalah untuk beriklan saya ingin mendedahkan rahsia beriklan melalui VIDEO ! Video ini bukan video yang low quality. Ini video yang amat unik sekali. 


Video Brosur adalah video pemasaran yang menggabungkan pembentang profesional, gambar, video dan 3D / animasi logo untuk identiti jenama anda.

Video Brosur juga adalah video pemasaran untuk semua orang. Misi kami adalah untuk membantu anda dalam membuat pemasaran anda laku.

Maklumat lanjut :
Facebook : Video Brosur

Contoh Video -



Saya jamin pasti anda berpuas hati dengan Video Brosur ini. Jom tempah sekarang !!!!



9 Oct 2013

MINI GIVE AWAY BY T-SHIRT MUDAH TERENGGANU PART 3

KLIK BANNER

Syarat-syarat penyertaan:-
  • Yang beralamat di Malaysia Sahaja
  • Follow Blog T-shirt Mudah Terengganu
  • Like page T-shirt Mudah Terengganu 
  • Buat entry bertajuk " MINI GIVE AWAY BY T-SHIRT MUDAH TERENGGANU PART 3"  & buat backlink ke entry ini.
  • Copy and paste gambar diatas sahaja untuk buat entry..
  • Tinggalkan Link di bahagian komen..


09 - 19 OKTOBER 2013

8 Oct 2013

Terseksanya Seorang Khunsa (Hukum Khunsa ingin berkahwin)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

Harini aku tak sekolah. Sebab.. Sebab.. Kena gantung sekolah. Tapi, aku nak ucapkan terima kasih juga kepada cikgu aku kerana bagi cuti 2 hari. Boleh aku lepaskan stress dengan PBS. Actually, duk kat umah pun bosan gak. Parents pi kerja . So, duk sorang je lha layan TV ngan Fesbuk. 


KHUNSA TERSEKSA !
Idea aku untuk membuat entry tentang Khunsa ini bukanlah sebab aku yang khunsa or kenalan aku yang khunsa. Aku tak pernah lagi menemui orang khunsa ni. 
Tapi idea ini datang apabila aku melihat Mak Datin ni post mengenainya di facebook .



Mengikut komen itu, ada yang mengatakan sedap ada dua dua . Ada dua pun, salah satu je berfungsi. Lagipun rupanya bukan sama dengan yang normal. Aku tahu ni pun search google. Nasib baik ada yang kongsikan gambar . 

Disebabkan aku nak tahu apa yang terseksa orang Khunsa ni . Aku pun terus bukak Astro Oasis tadi dan terus schedule kan cerita tu. Alhamdulillah dapat tengok. Memang terseksa rasanya. Mengikut cerita tu , perempuan yang khunsa itu tak boleh mengandung. Memang sadis lah sebab mana ada ibu yang tak nak anak kan?

Hukum Si Khunsa ingin Berkahwin                      (sumber)
        Sebenarnya lafaz ‘khunsa’ ini telah dibahaskan oleh para ulamak Islam. Kebanyakan masyarakat ada yang tersalah tafsir penggunaan khunsa yang ditujukan kepada golongan lelaki khususnya. Pada dasarnya Allah S.W.T. menciptakan manusi ini dalam 2 jenis sahaja, ini bertepatan dengan firman Allah S.W.T. dalam surah Hujurat ayat 13 yang bermaksud:



        “Wahai manusia, Kami menciptakan kamu terdiri daripada lelaki dan perempuan”

Dewasa kini, kita dapati terdapat sesetengah daripada golongan lelaki berperwatakan wanita padahal pada asalnya dia seorang lelaki. Banyak gelaran dan ejekan yang dilontarkan seperti pondan, mak nyah, bapok dan banyak lagi. Sebenarnya tidak semua lelaki lembut boleh kita ‘cop’ khunsa sewenang-wenangnya. Keputusan perbahasan ulamak wujudnya perbedaan antara lafaz ‘khunsa’ dan ‘takhannuth’.

Dari segi bahasa khunsa ini berasal daripada perkataan خنث yang bermaksud lemah-lembut. Manakala daripada segi istilah seorang yang ada 2 alat kelamin (kelamin lelaki dan perempuan) atau mempunyai salah satu daripada 2 alat sulit tersebut tetapi ada lubang untuk keluar air kencing.
(Al-Mawardi, Al-Hawi al-kabir, jil.8, hlmn. 168; Wahbah al-zuhaili, al-Fiqh al-islami wa adillatuhu, jil. 8, hlmn. 426)

Manakala lelaki yang berperwatakan wanita disebut ‘al-mukhannath’. Di bawah TK perincikan pembahagian ‘al-Mukhannath’.

1.  Menurut Imam Nawawi, Orang yang mempunyai sifat kewanitaan sejak daripada lahir, maka tiada dosa baginya kerana itu bukan atas kehendaknya, namun dia hendaklah berusaha berubah kepada perwatakan lelaki. Selaras dengan pendapat Ibn Hajar dalam Fath al-Bari.

2.  Orang yang lelaki tapi sengaja menyerupai sifat wanita. Ada juga yang tidak menyerupai wanita tetapi melakukan homoseksual. Orang ini termasuk dalam laknat Rasulullah S.A.W.

Daripada keterangan ini menjelaskan bahawa golongan ‘al-Mukhannath’ tiada masalah dalam bab pernikahan kerana amat jelas statusnya adalah lelaki. Cuma samada berfungsi dengan baik atau tidak.

        Kembali kepada perbahasan kita. Jadi, Boleh atau Tidak khunsa berkahwin?... Penentuan hukum berkaitan ini dibuat mengikut kepada ketetapan status ‘jantina’ mereka. Pakar perubatan hendaklah mengesahkan samaada status mereka lelaki atau perempuan. Selepas dipastikan maka mereka boleh menjalankan perkahwinan seperti biasa jika keputusannya lelaki. Inilah fatwa al-Azhar, Sheikh Ali Jadul Haq.

        Mengikut pendapat Sheikh Hasanain Muhammad Makhluf, fatwa darul Ifta’, khunsa terbahagi kepada dua:

1.  Khunsa Musykil (khunsa yang sukar ditentukan status jantinanya)
-Mereka kebiasaannya telah ditakdirkan oleh Allah S.W.T. mempunyai kedua-dua alat kelamin. Kedua-dua alat tersebut sama-sama dominan. Dalam masalah ini ulamak berbeza pendapat, maka pergilah ke peringkat yang lebih tinggi untuk mengesahkan seperti pakar perubatan, mahkamah syariah atau jabatan mufti.

2.  Khunsa Ghairu Musykil (khunsa yang mudah ditentukan status jantinanya)
-Menentukan status jantina golongan ini ulamak menjelaskan cara-caranya, walaupun tiada kesepakatan ulamak dalam bab ini. Sila lihat bagaimana hendak menentukan khunsa ghairu musykil.

Secara kesimpulannya dapat kita simpulkan bahawa khunsa boleh berkahwin setelah mendapat keputusan dan kepastian daripada pihak pakar tentang status jantinanya. Jika setelah beberapa tahun berkahwin khunsa tersebut tidak dapat memenuhi kehendak seksual isterinya (kerana sifat tabiinya adalah perempuan). Pada waktu ini, isteri boleh memfailkan pembubaran perkahwinan kepada pendaftar perkahwinan. Itu pun sekiranya si suami tidak mahu melepaskan isteri secara rela…Wallahua’lam..


7 Oct 2013

Malam...Penuh Bermisteri Full Movie ( Watch Online / Download Free )

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!



Tajuk : Malam...Penuh Bermisteri
Tarikh Tayangan :  07  November 2013 
Pelakon :  Shasha Omar, Dato' Haji Rahim Razali, Azri Iskandar, Bell Ngasri
Genre : Misteri, Ngeri
Pengarah :  Shasha Omar


Trailer Malam....Penuh Bermisteri Full Movie :- 


Watch Online Malam....Penuh Bermisteri :COMING SOON
Download  Malam....Penuh Bermisteri COMING SOON

Highland Tower Full Movie ( Watch Online / Download )

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!


Tajuk : Highland Tower
Tarikh Tayangan : 31 Oktober 2013
Pelakon : Mikail Andre
Genre : Fiksyen, Seram, Ngeri



Trailer Highland Tower Full Movie :- 



Watch Online Highland Tower Full Movie :- KLIK
*Link ini bermula dengan Ads/Iklan dalam masa 40saat*

Download Highland Tower Full Movie :- Akan Datang




4 Oct 2013

Antara tempat menarik untuk dilawati pada cuti sekolah mengikut negeri di Malaysia

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

Tempat-Tempat Menarik di Malaysia Mengikut Negeri untuk seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. jika anda ingin menambah lagi maklumat yang ada, sila drop komen di bawah entry ini ya... Sharing is Caring!!

              TEMPAT MENARIK DI KELANTAN  

          -  Pantai Tok Bali
          -  Pantai Sabak
          -  Air Terjun Gunung Stong
          -  Pantai Cahaya Bulan
          -  Nasi Ulam Cikgu
          -  Kawasan Bebas Cukai Rantau Panjang
          -  Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor
          -  Jeram Linang di Pasir Puteh
          -  Jeram Pasu di Pasir Puteh
          -  Taman Perbandaran Tengku Anis
          -  Pusat Galeri Tengku Anis
          -  Makam Tok Kenali
          -  Pantai Sri Tujuh
          -  Pantai Geting
          -  Pantai Irama Bachok
          -  Pantai Cahaya Bulan (PCB)
          -  Lata Rek di Kuala Krai 
          -  Pasar Malam Flat Buluh Kubu
          -  Masjid Beijing di Rantau Panjang
          -  Muzium NegeriKelantan
          -  Pasar Besar Siti Khatijah
          -  Pasar Malam Wakaf Che Yeh
          -  Terminal Makanan Negara (TEMAN/RTC)
          -  Bazar Tok Guru
          -  Bazar Tengku Anis
          -  Bazar Kain Batik Buluh Kubu
          -  Arked Uda
          -  Superpermarket Kota Bharu Mall (KBMALL) 
          -  Gelanggang Seni
          -  Tokong Budda Besar di Tumpat Kelantan
          -  Chinatown di Sungai Keladi (Kg. Penambang)
  
             senarai tempat makan di kelantan ~negeri asal saya!
                1. food village @ chim chum @ steamboat
                2. restoran kengsom berhampiran tesco
                3. selera cik siti, cherang kota bharu
                4. ani sup utara, kubang kerian
                5. secret recipe kb mall
                6. restoran terapung pantai sri tujoh
                7. kfc tesco lembah sireh
                8. restoran sapuroh depan wisma kota bharu
                9. restoran juwita pasir tumbuh
              10. maggi celup pengkalan kubor
              11. restoran kahfi wakaf bharu 
              12. D' Klasik White Coffe Wakaf Che Yeh 
              13. Selera Ikan Bakar Wakaf Che Yeh
             ~ ada macam2 tempat lagi, tunggu review seterusnya, ya!
             
             TEMPAT MENARIK DI TERENGGANU

         -  Pasar Besar Kedai Payang
         -  Taman Tamadun Islam (TTI)
         -  Dataran Shahbandar
         -  Pasar Cabang Tiga 
         -  Chinatown Kuala Terengganu
         -  Muzium Negeri Terengganu
         -  Pantai Batu Burok
         -  Pantai Penarik
         -  Ikan Celup Tepung di Penarik (ICT)
         -  Air Terjun Sekayu
         -  Lata Tembakah
         -  La Hot Spring
         -  Tasik Kenyir
         -  Pulau Kapas
         -  Pulau Duyung
         -  Pulau Perhentian
         -  Pulau Redang
         -  Tasik Kenyir 
         -  Masjid Terapaung / Masjid Kristal 
         -  Masjid Hadhari
         -  Kedai Keropok Lekor B.T.B 2209, bkt  tok beng
         -  Kedai Keropok Lekor Sedap di Mengabang Tapah
         -  Mercu Tanda Baru Pulau Warisan
         -  Santuary Penyu di Rantau Abang

             TEMPAT MENARIK DI PERLIS

         -  Padang Besar
         -  Tasik Melati
         -  Gua Kelam
         -  Tasik Tasoh
         -  Ladang Ternak Burung Unta, Beseri 
         -  Kuala Perlis
         -  Bandar Kangar
         -  Pekan Perlis
         -  Taman Ular dan Reptilia, Batu Pahat
         -  Masjid Terapung Al-Hussain
         -  Muzium Kota Kayang
         -  Hutan Lipur Bukit Ayer

            TEMPAT MENARIK DI PAHANG

         -  Cameron Highlands
         -  Genting Higlands
         -  Bukit Gambang Waterpark
         -  Bukit Fraser
         -  Pulau Tioman
         -  Gunung Senyum
         -  Pantai Balok
         -  Pantai Cherating
         -  Pantai Teluk Chempedak
         -  Taman Negara Endau Rompin
         -  Tasik Bera
         -  Gunung Tahan
         -  Air Terjun Sg. Pandan
         -  Air Terjun Chemong

            TEMPAT MENARIK DI PERAK
         -  Sungai Klah Hot Spring
         -  Pulau Pangkor
         -  Kota Belanda Pangkor
         -  Taman Rekreasi Gunung Lay
         -  Taman Negeri Royal Belum 
         -  Taman Herba Negeri Perak
         -  Kuala Kangsar Bandar Diraja
         -  Zoo Taiping Night Safari
         -  Pulau Orang Utan
         -  Bukit Merah Laketown Resort
         -  Gua Tempurung
         -  Bukit Larut
         -  Menara Condong
         -  Padang Polo
         -  Eco Park
         -  Lost World of Tambun
         -  Galeri Sultan Azlan Shah
         -  Istana Kenangan
         -  Air Terjun Ulu Kenas 
         -  Restoran Terapung Teluk Gedong

            TEMPAT MENARIK DI KEDAH

         -  The Carnival Waterpark
         -  Gunung Jerai
         -  Pantai Merdeka
         -  Pantai Tanjung Dawai
         -  Pulau Langkawi
         -  Hutan Lipur Sg. Sedim
         -  Pekan Rabu di Bandar Alor Star
         -  Air Terjun Lata Mengkuang
         -  Air Terjun Lata Seri Perigi
         -  Air Terjun Titi Hayun
         -  Air Terjun Junjung
         -  Rimba Rekreasi Batu Hampar
         -  Pantai Tengkorak
         -  Ulu Legong
         -  Pulau Sayak
         -  Candi Lembah Bujang
         -  Ladang Anggur Tasik Beris

            TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG

         -  Bukit Bendera
         -  Taman Rama-Rama
         -  Menara Komtar/Perangin Mall
         -  Batu Feringgi
         -  Taman Negara
         -  Taman Botani
         -  Taman Belia
         -  Tokong Ular
         -  Rumah Kelahiran P. Ramlee
         -  Muzium Negeri Pulau Pinang
         -  Masjid Kapitan Keling
         -  Padang Kota Lama
         -  Pasar Rope Walk (Hadapan Stadium Bandaraya) 
         -  Pantai Seagate 
         -  Tempat Lepak di hadapan Queensbay Mall
         -  Supermarket Queensbay Mall 
         -  kedai jeruk madu Pak Ali
         -  Restoran Pak Hussin Tomyam 
         -  Nasi Kandar Beratur di Kapitan Keling
         -  Nasi Kandar Immigration
         -  Laksa Janggus di Balik Pulau 
         -  Hotel Bajet di Pulau Pinang : Broadway Budget Hotel 
     

            TEMPAT MENARIK DI NEGERI SEMBILAN
        
         -  Port Dickson
         -  Kawasan Rekreasi Ulu Bendul
         -  Pantai Lagun Biru
         -  PD Mini Zoo
         -  Jeram Toi
         -  Jeram Gading
         -  Wet World Air Panas Pedas
         -  Kuala Pilah
         -  Kompleks Kraf Negeri Sembilan
         -  Rembau Kristal
         -  Homestay Kampung Pelegong
         -  Muzium Tentera Darat
         -  Istana Diraja Seri Menanti
         -  Jelita Ostrich Farm

            TEMPAT MENARIK DI MELAKA 

         -  Kota A Famosa di Bandar Hilir
         -  A Famosa Wonderland di A Famosa Resort 
         -  Animal Safari Wonderland di A Famosa Resort 
         -  Cowboy Town di A Famosa Resort 
         -  Medan Samudera : Pusat Ole-Ole Melaka 
         -  Melaka Wonderland Water Theme Park
         -  Melaka River Cruise
         -  Menara Taming Sari
         -  Supermarket Mahkota Parade
         -  Bangunan Stadhuys
         -  Masakan Baba Nyonya
         -  Menaiki Beca Berhias Melaka
         -  Jonker Street
         -  Bandar Hilir
         -  Melaka Sentral 
         -  Melaka Parade
         -  Ikan Bakar Umbai/Alai 
         -  Restoran Tu Dia Bom Sup Utara
         -  Makam pahlawan Melaka
         -  Muzium Samudera 
         -  Muzium Bahtera (Muzium Kapal)
         -  Perigi hang Li Po
         -  Perkuburan Belanda
         -  Taman Budaya Melaka
         -  Zoo Melaka di Ayer Keroh
         -  Taman Mini Malaysia di Ayer Keroh
         -  Taman Buaya Melaka
         -  Kampung Morten (Rumah Merah) 
         -  Hutan Rekreasi Tanjung Tuan
         -  Dataran Pahlawan
         -  Pahlawan Walk (kedai ole-ole)
         -  Taman Burung
         -  Kedai Cendol Jam Besar 
         -  Coconut Shake Pantai Klebang 
         -  Pantai Klebang
         -  Tanjung Bidara 
         -  Pusat Archery di Mahkota Parade 
         -  hotel bajet di Melaka  : Dream Hotel

            TEMPAT MENARIK DI JOHOR

         -  Pantai Harbour
         -  Danga Bay
         -  Zoo Johor
         -  Gunung Ledang
         -  Desaru
         -  Air Terjun Kota Tinggi
         -  Bazaar Karat
         -  Rawa Steamboat
         -  Hutan Bandar
         -  Mersing
         -  Pulau Sibu 
         -  Johor Premium Oulet (JPO)
         -  Legoland
         -  Puteri Harbour (Hello Kitty Town)
         -  Pantai Air Papan Mersing
         -  Telok Mahkota
        
             TEMPAT MENARIK DI SABAH
         -  Poring Hot Spring
         -  Pedas Rafting
         -  Tanjung Simpang Mengayau
         -  Gunung Kinabalu
         -  Pulau Sipadan
         -  Taman Bukit Tawau
         -  Persisiran Trausland
         -  Bukit Payong
         -  Kinabalu National Park
         -  Kolam Air Panas Ranau
         -  Pulau Mabul
         -  Rumah Terbalik
         -  Desa Cattle (ladang lembu mesilou)
         -  Sepilok
         -  Pulau Silingan
         -  Lok Kawi
         -  Tagaluanti
         -  Sabah Tea

             TEMPAT MENARIK DI SARAWAK
         
         -  Bandar Kuching
         -  Kampong Budaya Sarawak
         -  Sri Aman (pesta benak)
         -  Gua Niah Miri
         -  Taman Negara Bako
         -  Jong Crocodile Farm
         -  Kedai Kek Lapis Dayang Salleh
         -  Gua Mulu
         -  Taman Awam Miri
         -  Miri Luak Esplaned
         -  The Grand Old Lady

             TEMPAT MENARIK DI  KUALA LUMPUR / SELANGOR

         -  KLCC      
         -  KL Tower     
         -  I-City Shah Alam
         -  Pusat Sains Negara
         -  Supermarket Pavilion
         -  Menara Tinjau
         -  Aquatic KLCC
         -  Bukit Melawati
         -  Kg. Kelip-Kelip
         -  High 5 Bread Time Museum
         -  Batu Caves di Gombak
         -  Sunway Lagoon
         -  Taman Botani Shah alam
         -  Pulau Ketam
         -  Bagan Lalang
         -  Mine's Wonderland
         -  Wet World
         -  Desa Waterpark
         -  Sungai Gabai, Hulu Langat
         -  Gold Coast Morib Resort
         -  Golden Palm Tree Resort
         -  Jalan TAR (Tunku Abdul Razak)
         -  Tanjung Harapan
         -  Tekala Waterfall

" tak perlu ke luar negara untuk melancong kalau bajet tak banyak,
dalam negara pun banyak tempat-tempat menarik! "

Tidak dinafikan Malaysia mempunyai pelbagai tempat menarik untuk kita kunjungi bersama ahli keluarga. walaupun anda mempunyai bajet yang sedikit anda tetap mampu melancong. jika pandai menyusun dan merancang awal perjalanan cuti-cuti anda.


Hukum Ibadah Qurban

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

hajmecca.jpg

Bulan Zulhijjah, khususnya sepuluh hari awalnya adalah merupakan peluang kedua selepas Ramadhan untuk umat Islam mendapatkan gandaan keredhaan, keampunan dan pahala amalan.

Disebutkan oleh Nabi SAW :

"Sebaik-baik hari di dunia adalah sepuluh hari itu" (Riwayat al-Bazzar ; Albani : Sohih).

Allah SWT pula berfirman :

وَالْفَجْرِ وَلَيَالٍ عَشْرٍ

"Demi Fajar dan hari-hari (malam-malam) yang sepuluh" ( Al-Fajr : 1).

Majoriti ulama menyatakan malam sepuluh itu merujuk kepada hari pertama hingga sepuluh Zulhijjah dan bukannya sepuluh terakhir Ramadhan. (Zad Al-Ma'ad, Ibn Qayyim).

Perlukan difahami di dalam lafaz bahasa arab, malam juga membawa maksud siang dalam konteks tertentu, demikian juga sebaliknya. Malah Imam Ibn Abbas sendiri menafsirkan perkataan malam itu dengan katanya

وعن ابن عباس أيضا أنه النهار كله ، وعبر عنه بالفجر ; لأنه أوله

Ertinya: dari Ibn Abbas juga beliau berkata : itu termasuk siang seluruhnya, dan itu jelas dari perkataan fajar yang dimulakan, dan siang terlebih dahulu. (Tafsir Al-Qurtubi)

Ia juga disebut oleh Nabi SAW dalam hadith lain :

"Tiada hari-hari yang lebih disukai oleh Allah SWT untuk hambanya memperbanyakkan amalan dari sepuluh hari ini" (Riwayat Al-Bukhari).



AMALAN-AMALAN UTAMA
Manakala amalan-amalan yang digalakkan sepanjang sepuluh awal Zulhijjah yang amat besar pahalanya ini antaranya :-

a) Zikir : Iaitu dengan memperbanyakkan zikir Subhanallah, Alhamdulillah, La ilaha Illa Allah dan Allahu Akbar.

Ia bersumber dari hadith riwayat At-Tabrani yang diakui sohih oleh Imam Al-Munziri. Allah SWT juga menyebut ertinya : "Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari yang tertentu.." (Al-Hajj : 28).

Ibn Abbas r.a mentafsirkan erti ‘hari-hari tertentu' adalah sepuluh hari Zulhijjah ini dan inilah pendapat majoriti ulama jua.

b) Berpuasa : Amat digalakkan berpuasa pada satu hingga sembilan Zulhijjah bagi orang yang tidak menunaikan Haji. Hari Arafah (9 Zulhijjah ) pula adalah hari yang terbaik untuk berpuasa.

Nabi SAW bersabda tentang kelebihan hari Arafah :

"Tiada hari yang lebih banyak Allah membebaskan hambanya lebih dari hari Arafah" (Riwayat Muslim).

Nabi SAW juga bila ditanya tentang kelebihan berpuasa pada hari Arafah ini menjawab, ia menghapuskan dosa yang lalu dan tahun kemudiannya.

c) Melakukan lain-lain amalan seperti bersedeqah, membaca Al-Quran, solat sunat dan lain-lain. Ia semuanya termasuk di dalam umum hadith yang menunjukkan ianya amat disukai oleh Allah SWT.

d) Menjauhi maksiat dan masa terbaik untuk memulakan tawbat bagi sesiapa yang masih berfikir-fikir dan menangguhnya. Amat biadap jika umat Islam bersukaria dengan melampaui batas haram di hari yang amat agung di sisi Allah SWT ini.

Bertawbatlah dengan sebenar-benar tawbat dan sedarilah bahawa hidup ini sementara dan seluruh keseronokannya adalah tipu daya semata-mata.

e) Bertakbir : Ibn Abi Shaibah menyebut bahawa `Ali KW menunjukkan bahawa permulaan takbir bermula sejurus selepas solat Subuh hari Arafah sehingga hujung waktu ‘Asar hari ketiga Tashriq.

f)  Berkorban : Allah SWT berfirman : ertinya : "dan berdoalah dan berkorban". Allah SWT juga menyebut :

وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوب


Ertinya : "Sesiapa yang membesarkan syiar Allah (berkorban) mala ia adalah dari tanda ketaqwaan hati" (Al-Hajj : 32)

Sebuah hadis menyebut  :

ما عمل آدمي من عمل يوم النحر أحب إلى الله من إهراق الدم


Ertinya : "Tiadalah amalan anak Adam yang lebih disukai oleh Allah SWT pada hari kurban kecuali berkorban ( dengan menyembelih binatang)" ( Riwayat At-Tirmidzi, Abu Daud ; Gharib, namun terdapat rawi yang dipertikaikan )

POTONG KUKU, RAMBUT & HUKUM QURBAN

Hukum berkorban adalah sunat muakkad (yang dituntut) bagi orang yang mempunyai lebihan dan kemudahan harta. Demikian pendapat majoriti ulama termasuklah sahabat besar seperti Abu Bakar as-Siddiq r.a, Umar al-Khattab r.a,  Ibn Mas'ud r.a dan lain-lain, kecuali Imam Abu Hanifah berpendapat ianya WAJIB bagi mereka yang berkemampuan.[1]

Bagi menggandakan pahala korban, seseorang yang sudah berniat awal untuk melakukannya digalakkan menahan diri dari memotong rambut dan kuku. Ia berdasarkan hadith riwayat Muslim yang sohih, iaitu :-

من أراد أن يضحي فدخل العشر فلا يأخذ من شعره ولا من أظفاره شيئاً حتى يضحي

Ertinya : Barangsiapa yang ingin menyembelih ( berkurban ), dan telah masuk sepuluh awal Zulhijjah), maka janganlah dia memotong apa-apa rambut atau kukunya  SEHINGGALAH sampai korban dilaksanakan" ( Muslim, 3/39 )

Justeru, majoriti ulama dari mazhab Maliki, Syafie dan sebahagian Hanbali menyatakan makruh hukumnya bagi melanggarnya.

Bagaimanapun ia tiadalah termasuk dalam kategori haram kerana Aisyah r.a pernah meriwayatkan bahawa beliau pernah menempah (menandakan dan membeli binatang) dan diniatkan untuk dilakukan Qurban, dan Aisyah r.a menyebutkan, tiadalah Nabi SAW mengharamkan apa-apa (semasa menunggu masa untuk menyembelih) sehinggalah sampai waktu sembelihan. Hadis tersebut adalah sohih riwayat al-Bukhari dan Muslim.

Oleh itu, adalah dibenarkan untuk memotong kuku jika ia boleh mengganggu kesempurnaan wudhu dan lain-lain kewajiban.

QURBAN DENGAN BAYAR SEDEQAH DUIT TANPA WAKIL SEMBELIHAN

TIDAK DIBENARKAN juga berkorban hanya dengan membayar harganya atau membeli daging lembu yang telah disembelih dari pasar lalu disedeqahkan atas niat Qurban. Tatkala itu, ia dianggap sedeqah biasa sahaja dan bukannya Qurban yang disyariatkan di hari raya Aidiladha.

Pahala Qurban adalah jauh lebih hebat dari bersedeqah harganya sahaja. Ia adalah fatwa oleh majoriti ahli ilmu seperti Imam Abu Hanifah, Malik, Syafie, Ahmad dan lain-lain.  [2]

Adalah diingatkan jua agar meniatkan Qurban itu adalah kerana Allah SWT semata-mata, menuruti sunnah Nabi SAW dan Nabi Ibrahim a.s dan bukannya untuk menyedeqahkan daging atau lain-lain niat.

Firman Allah :

لَن يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَكِن يَنَالُهُ التَّقْوَى مِنكُمْ كَذَلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنِينَ

Ertinya : Daging-daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keridaan) Allah, tetapi ketakwaan dari kamulah yang dapat mencapainya. Demikianlah Allah telah menundukkannya untuk kamu supaya kamu mengagungkan Allah terhadap hidayah-Nya kepada kamu. Dan berilah kabar gembira kepada orang-orang yang berbuat baik. (Al-Hajj : 37)

KONGSI LEMBU

Harus hukumnya menurut majoriti ulama untuk berkongsi seekor lembu dengan dibahagikan kepada 7 bahagian atau seekor kambing berdasarkan hadith Nabi yang diriwayatkan oleh Jabir r.a. [3]

Adalah digalakkan juga untuk menyembelih sendiri (jika berkemampuan) atau menghadiri majlis sembelihan.

Sebuah riwayat hadith pernah mencatatkan nasihat Nabi SAW kepada Fatimah yang ingin berqurban :

احضري أضحيتك، يغفر لك بأول قطر من دمها
Ertinya : "Hadirkanlah dirimu di waktu sembelihan, diampunkan bagimu dari titisan darah sembelihanmu yang pertama"



MEMATAHKAN TULANG DAN TANDUK BINATANG QURBAN

Majoriti ulama mengharuskannya mankala tegahan untuk mematahkan tulang hanya di dalam hal aqiqah dengan doa ia menjadi kebaikan kepada si bayi berdasarkan hadith riwayat Al-Bayhaqi

السنة شاتان مكافئتان عن الغلام وعن الجارية شاة, تطبخ جدولا, لا يكسر لها عظم

Ertinya : Sunnah adalah dua ekor kambing bagi anak lelaki dan seekor bagi perempuan, dimasak dan TIADA dipecahkan tulangnya. ( Riwayat Al-Bayhaqi dan Al-Hakim)

Namun tiada sebarang nas atau dalil yang menegah dalam bab sembelihan Qurban.



BINATANG TERBAIK UNTUK KURBAN

Yang terbaik adalah unta, diikuti oleh lembu, kerbau, kemudian biri-biri, kambing dan jika tidak mampu bolehlah 1/7 dari unta, lembu, kerbau.

Yang terbaik sudah tentulah yang paling banyak dagingnya maka lebih ramai mendapat merasai dan manfaatnya.



QURBAN DI LUAR KAWASAN

Hukum asal, yang terbaik adalah sembelih dengan tangan sendiri di dalam kawasan bagi manfaat orang sekeliling.
Namun, diHARUSKAN mewakilkan seseorang menyembelih di luar kawasan kerana hukum daging Qurban boleh disimpan dan diagihkan kepada sesiapa jua sama ada di dalam kawasan atau mereka yang di luar.
Pun begitu, ulama Mazhab Shafi’e TIDAK MEMBENARKAN dipindah keluar kawasan jika di dalam masih terdapat yang memerlukan. Demikian pendapat sebahagian ulama kontemporari (Ibn Uthaimin & Majlis Fatwa Kuwait) kerana kehilangan maslahat sebenar dari udhiyyah. bayangkan apabila kita mewakilkan seseorang lain melaksanakan qurban itu sudah menyebabkan kita terluput dari melaksanakan sunnah sembelihan dengan tangan sendiri sebagaimana Rasulullah TIDAK PERNAH mewakilkan sembelihan baginda kepada orang lain. Malah sewaktu hari raya Qurban berlangsung, bagi mereka yang mewakilkan kepada pihak lain, apakah yang dapat mereka rasakan dari ibadah Qurban kecuali hanya seolah menyedeqahkan wang sahaja, sepatuttnya Qurban MELEBIHI DARI hanya sekadar sedeqah wang dan makanan, ia adalah suatu ibadah khas menghidupkan syiar dalam komuniti dan diri.
GABUNG QURBAN DAN AQIQAH

Mazhab Syafi’e, Maliki & Pandangan Ahmad : Tidak boleh kerana maksud keduanya berbeza. Qurban objektifnya untuk diri dan menaikkan syiar Allah, manakala aqiqah adalah tanda kesyukuran atas kurniaan anak. Imam Ibn Hajar Al-Haithami Al-Syafie :
وَظَاهِرُ كَلَامِ َالْأَصْحَابِ أَنَّهُ لَوْ نَوَى بِشَاةٍ الْأُضْحِيَّةَ وَالْعَقِيقَةَ لَمْ تَحْصُلْ وَاحِدَةٌ مِنْهُمَا ، وَهُوَ ظَاهِرٌ ; لِأَنَّ كُلًّا مِنْهُمَا سُنَّةٌ مَقْصُودَةٌ
             Ertinya: Yang jelas dari perkataan ulama mazhab, iaitu jika diniatkan seekor kambing untuk qurban dan aqiqah sekaligus, TIADA DIPEROLEHI SALAH SATU ANTARA                KEDUANYA, kerana keduanya sunnah yang maqsudah atau khas pada tujuan tertentu.
Pun begitu, Mazhab Hanafi, Pandangan Ahmad, Alhasan Basri, Ibn Sirin & Qatadah serta Majlis Fatwa Kuwait : Harus di gabung semua dengan niat Qurban, atau sebahagian qurban dan sebahagian aqiqah.
Pandangan yang terpilih adalah tidak menggabungkannya jika punyai kemampuan.


PEMBAHAGIAN DAGING

Daging qurban yang telah siap dilapah bolehlah dibahagikan SEPERTI BERIKUT :

1/3 (sepertiga) kepada tuan rumah yang berqurban,

1/3 (sepertiga) kepada faqir miskin termasuklah jirannya dan saudara mara dan

1/3 (sepertiga) lagi bagi sesiapa yang memintanya.

Ia berdasarkan firman Allah SWT :



فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِيرَ

Ertinya : "Dan makanlah ia, dan berikanlah ia kepada orang yang susah dan faqir." (Al-Haj : 28) dan juga firman Allah :

فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْقَانِعَ وَالْمُعْتَرَّ

Ertinya "Dan makanlah ia, dan berikanlah kepada orang yang memintanya dan yang tidak memintanya" (Al-Haj : 36)

Inilah yang dilakukan oleh Nabi SAW sebagaimana riwayat Ibn Abbas r.a dan Ibn Umar r.a. Namun demikian HARUS (DIBENARKAN) untuk tidak mengikut cara pembahagian ini SAMADA UNTUK MAKAN KESELURUHANNYA ATAU KEBANYAKKANNYA. [4]



UPAH KEPADA TUKANG SEMBELIH DAN LAPAH SERTA JUAL DAGING QURBAN

Bagaimanapun DILARANG untuk memberikan tukang-tukang lapah dan penyembelih upah atas usahanya (iaitu dengan ditetapkan dari awal), bagaimanapun ia harus jika dia termasuk dari kalangan faqir miskin atau diberikan secara sukarela orang ramai sebagai hadiah. Ini berdasarkan sebuah hadis

وأمرني أن لا أعطي الجازر شيئا- البخاري

Ertinya : Rasulullah mengarahkan aku agar TIDAK memberi pelapah sesuatu apa (upah) pun. ( Riwayat Al-Bukhari)

Pun begitu, boleh diberikan daging qurban sebagaimana orang lain.



TIDAK DIBENARKAN juga sepakat ulama untuk menjual dagingnya.

Namun tidak sepakat berkenaan penjualan kulit, bulunya dan tulang hasil Korban. Majoriti mazhab termasuk Syafie tidak membenarkan. [5]

DIBENARKAN untuk menyimpan daging-daging kurban walaupun melebihi 3 (tiga) hari berdasarkan hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Muslim.



MEMBERI DAGING KORBAN KEPADA ORANG KAFIR

Ulama berbeza pendapat dalam hal ini, sebahagian mazhab mengatakannya HARAM, ada yang mengatakannya MAKRUH dan Mazhab Hanbali, Hanafi mengatakannya sebagai HARUS kerana ia bukannya sedeqah wajib. [6]

Namun tiada khilaf, mendahulukan umat Islam adalah lebih utama dalam hal ini.



BERQURBAN ATAU MEMBAYAR HUTANG

Bolehkah seorang yang dibebani hutang bank dan rakan berkorban sekali setahun demi tawaran pahalanya?.

Saya telah banyak mengulas berkenaan hutang dan pendirian Islam berkenaannya. Sila rujuk di sini. Justeru, untuk menentukan keutamaan samada menjelaskan hutang atau melakukan ibadah kurban kita perlu melihat kepada jenis hutang, tempoh janji bayaran semula dan kemampuan orang yang berhutang.

Jika ia adalah dari jenis hutang yang telah terancang pembayarannya seperti hutang bank dan selepas ditolak semuanya masih ada baki wang, tatkala itu individu tersebut sewajarnya melihat dan memikirkan berkenaan hutang tidak rasmi dari individu lain atau rakan-rakan serta tempoh yang dijanjikan.

Jika tempoh langsaian hutang masih jauh dan diyakini pendapatan akan datangnya boleh menampung semunya tanggungjawab wajib itu. Di ketika itu  barulah ibadah kurban menjadi utama untuk dilaksanakan.

Ia amat jelas kerana ibadah kurban hanya sunat muakkad sahaja menurut majoriti mazhab mankala langsai hutang dalam tempohnya adalah wajib.

Jika disebabkan oleh ingin berkorban sehingga menyebabkan rakan pemberi hutang pula ‘TERKORBAN', hubungan persaudaraan ‘terkorban', atau hingga menyebabkan pihak bank mengenakan penalti kerana lewat bayar, tidak wajar sama sekali untuk berkorban juga. Keutamaan tetap bagi pelangsaian hutang berbanding berkorban. Demikian pandangan ringkas saya.



SEMBELIH QURBAN GUNA AYAM

Asal hukum mesti bahimatul al-an’am sebagaimana disebut di dalam Al-Quran. Ayam tidak tergolong dalam kategori itu.
Bagi mereka yang tidak mampu, gugurkan kesunatan Qurban dari mereka, namun jika mereka ingin sembelih ayam sebagai ganti, ia hanya menjadi sedeqah biasa. Diriwayatkan Ibn Abbas pernah membeli daging dengan harga satu dirham dan berkata nah, inilah qurban Ibn Abbas, iaitu secara majaz.


QURBAN OLEH ORGANISASI & SYARIKAT?

Ramai yang bertanya dan ramai juga yang melakukan amalan ini. Adakah sebuah syarikat boleh mengeluarkan budjet tertentu untuk membeli dua puluh ekor lembu dan berkorban atas nama syarikat?

Jawab ringkas saya:

"tidak boleh !"

Ibadah korban adalah ibadah yang dilakukan oleh individu tertentu atau untuk individu tertentu. Ia bukan untuk organisasi yang bukan manusia. Justeru, ia sebuah organisasi ingin melaksanakannya, ia MESTI menghadiahkannya kepada mana-mana Pengarah atau kakitangannya.
Ketika itu korban barulah sah dan ia menjadi korban oleh individu yang ditentukan namanya sahaja dan bukan atas nama syarikat. Pihak syarikat terbabit boleh bergilir-gilir menghadiahkan lembu tertentu dan bahagiannya DIHADIAHKAN kepada kakitangan secara khusus UNTUK DILAKSANAKAN sembelihan atau korban, pahala korban akan hanya diperolehi oleh individu dan pihak organisasi pula (iaitu pemilik organisasi iaitu manusia) hanya mendapat pahala kerana ‘menghadiahkan' lembu atau bahagiannya kepada kakitangan sahaja.

Jika pihak syarikat tidak mahu berbuat demikian, bermakna ia mestilah meletakkan secara specific 20 ekor lembu itu, untuk para lembaga pengarahnya secara khusus juga. Ia bukan atas nama syarikat tetapi individu.



BINATANG YANG DIKONGSI



a) Yang boleh dikongsi : Lembu, Unta, Kerbau
Dalilnya dari hadis :
(شرك رسول الله صلى الله عليه وسلم في حجته بين المسلمين في البقرة سبعة ( رواه أحمد. وهو قول أكثر أهل العلم
Ertinya: Rasulullah berkongsi sewaktu Hajinya bersama kaum Muslimin, seekor Lembu dibahagi tujuh bahagian. (Riwayat Ahmad)
b) Yang tidak boleh dikongsi (Ijma’ ulama) : Kambing, kibash dan sepertinya. Adapun kongsi pahala, terdapat khilaf dan sebahagian mengHARUSkannya.
KONGSI PAHALA QURBAN

a) Ketua keluarga diHARUSkan menyembelih satu bahagian lembu atau kerbau atau unta dan diniatkan pahalanya kepada keluarganya. Ini sebagaimana yang dilakukan oleh Baginda Nabi saw.
b) Namun untuk kongsi pahala dengan seluruh syarikat atau negara, ia tidak dilakukan oleh shabat nabi. Hanya Nabi sahaja yang berqurban dan menyatakan "ini adalah untuk ummatku yang tidak berqurban. Disebutkan di dalam sebuah hadis bahawa Nabi membaca doa ini semasa ingin menyembelih:
وقال: بسم الله، اللهم تقبل من محمد وآل محمد، ومن أمته
Ertinya: Nabi berkata : Dengan Nama Allah dan ya Allah terimalah dari Muhammad dan keluarga Muhammad dan ummatnya.


SIAPA PATUT MULAKAN QURBAN?

Jawabnya adalah imam di sesuau tempat tersebut dan diikuti dengan orang ramai, demikian sunnah Nabi s.a.w berdasarkan hadith :



وقال ابْن عُمَرَ: إن النَّبِىّ، عليه السَّلام، كَانَ يَنْحَرُ وَيَذْبَحُ بِالْمُصَلَّى
Ertinya: Berkata Ibn Umar r.a ertinya : Nabi melaksanakan sembelihan sedang baginda berada di kawasan solatnya.
قال مالك: إنما يذبح الإمام فى المصلى لئلا يذبح أحد قبله
Ertinya: Berkata Imam Malik : Imam menyembelih di kawasan solat dan agar tiada yang menyembelih satu orang pun sebelumnya




APAKAH HAJI AKBAR ?

Nabi SAW menamakan hari sembelihan iaitu 10 Zulhijjah  sebagai Haji Akbar. (Riwayat Abu Daud dengan sanad sohih : Ibn Qayyim dan Albani).

Sayyidina Ali Abi Talib juga pernah ditanya tentang apakah itu Haji Akbar, beliau menjawab:

"Ia adalah hari sembelihan (iaitu haji raya pertama). (Riwayat at-Tirmidzi)

Menurut Ulama itulah yang dimaskudkan di dalam ayat surat At-Taubah.

Bagaimanapun sesetengah ulama membawakan hujah mereka mengatakan Haji Akbar itu adalah Hari Arafah [7]. Setengah ulama pula bersama sahabat seperti Ibn Abbas r.a dan Ibn Umar r.a yang menyatakan bahawa Haji Akbar itu adalah hari arafah yang jatuhnya pada hari Jumaat dan pahalanya disebut sehebat 70 kali pahala Haji biasa, Ia juga disebut oleh Imam al-Ghazzali, ini bermakna pada Haji Akbar, semua orang yang berada di Arafah akan diampunkan. Ia berdasarkan satu hadith yang diriwayat oleh Razin dalam Tajrid as-Sihhah, bagaimanapun al-Munawi menolak hadith itu dengan katanya "tiada asalnya".

Kesimpulannya : Terdapat para sahabat mengatakan Haji Akbar itu adalah hari Arafah yang jatuh pada hari jumaat, mankala Ali k.w pula mengatakan ia adalah hari Qurban pada 10 zulhijjah dan setengah yang lain pula menyebut ia adalah semua hari-hari wuquf di Mina ( hari Tasriq).

Akhirnya, adalah amat perlu dipastikan bahawa tarikh hari raya ‘Idil adha ini menurut ijtihad pemerintah kerajaan Saudi bagi menyatukan umat Islam di seluruh dunia ( kecuali jika benar-benar sesebuah Negara itu mengikut rukyah), tanpa rukyah maka kiraan yang terbaik adalah dengan menuruti Saudi. Dengan itu, kekeliruan yang sering berlaku sebagaimana mencari Lailatul Qadar dan hariraya idilfitri akan berterusan. wallahu 'alam

Sekian.