/*

5 Jun 2014

Rakyat Malaysia suka mengkritik?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!


Mungkin tajuk entry aku kali ini agak panas dan mungkin ada yang terasa. Hmm. Bagi aku, siapa yang makan cili dialah yang terasa pedasnya. Hehe. 

Mengkritik bermaksud membantah dengan menyatakan yang buruk dan lemah terhadap sesuatu perkara tidak kiralah dengan perkataan yang baik atau kasar. Haa. Inilah yang aku nak kata ni. Rakyat Malaysia ni suka mengkritik. 

YA. Tak kiralah laki ke perempuan ke sama je. Malahan bapok pun ade tau. Hahahaha. Ingatkan bapok ni keje dia nak solek menyolek diri je. Rupanya ada juga yang jenis suka kritik. Wahahaaha. Semua jenis perkataan yang di'taip' . Mungkin mereka rasa puas hati kot lepas mengkritik ni. Mungkin kritik-kritik menjuadi hobi sejak kecil lagi. Bagus2. Dapat menambahkan penulisan korang dan juga dapat mengisi masa lapang. 

Memang kritik tu bagus tapi kalau semua benda nak kritik itu yang tak berapa nak bagus. Kalau kritik dengan ayat dan lenggok bahasa yang sopan tu boleh jugak diterima . Tapi dorang ni sampaikan keluar perkataan-perkatan yang ... MasyaAllah..

Nasihat aku kepada PENGKRITIK YANG BERJAYA ni teruskan mengkritik tetapi kritiklah dengan baik dan kritiklah apa yang patut sahaja. Gunalah bahasa yang baik kerana bahasa menunjukkan personaliti kita. So, Wat lek Wat Peace :)

Nota Ketiak : 

19 comments:

  1. Salam Ziarah dari blog Mialiana (^_^)

    http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. salam kenal..dr segmen yg sm =)
    rs nya mmg ada btol nya org kta ni agk suka mkritik..huhu..tp xsmua la kn..
    http://meyrahumeyrah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Datang jenjalan dan follow sini :)
    #202

    ReplyDelete
  4. Haah betul betul. Tak salah kritik sebab kadang ada yang membina tapi jangan sampai menyakiti. Setuju :)

    ReplyDelete
  5. huhuhu... macam tu lah...

    # terima kasih sudi join... blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/06/senarai-url-blog-5.html

    ReplyDelete
  6. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari segmen Nak URL Blog #5 by mialiana.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
  7. berkunjung http://geeazielove4eva.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. mengkritik yg buat sakit hati. ushh, tak suke ><"

    ReplyDelete

  9. Datang dari segmen kak Mia :)
    official blog --> http://fiqansz.blogspot.com
    Dan jemput join giveaway fiqa dengan hanya melengkapkan 3 syarat mudah!

    1). Infinite Last Romeo Giveaway

    GRAND PRIZE / TOP REFERRAL (1 winner):
    1x Infinite Last Romeo Official Album

    LUCKY DRAW (16 Winners):
    1x MP3 shuffle + 2GB Memory Card (All copy of Infinite Album in it)
    1x INFINITE Replica Jersey (all members available)
    2x INFINITE Special Limited Edition Button Badges
    1x Infinite Key Holder
    1x INFINITE Button Badge
    2x Notebook
    8x Topup RM5

    Giveaway end: 15 Jun 2014


    *Click on the link below to enter:
    INFINITE LAST ROMEO GIVEAWAY BY FIQA NSZ


    2). Segmen Saya Nak Doodle 48 Jam by Fiqa Nsz

    Hadiahnya:
    Peserta terawal x5 - Doodle
    Peserta Random x5 - Doodle

    Segmen Tamat pada 7hb Jun tepat pukul 1 AM.

    *Klik pada link dibawah untuk menyertai:
    SEGMEN SAYA NAK DOODLE 48 JAM BY FIQA NSZ

    ReplyDelete
  10. kritik dan penghargaan satu benda yang berbeza :)

    * singgah dari segmen kak mia liana :)

    ReplyDelete
  11. Setuju. kalau nak kritik. kritik dengan bahasa yang baik-baik.
    Mcm kata Singh dalam cerita P.Ramlee "Apa hoi hoi hoi, tarak bahasa ka?"

    ReplyDelete
  12. Salam singgah dan follow :)

    Dari segmen yang sama http://www.mialiana.com/2014/06/senarai-url-blog-5.html

    ReplyDelete
  13. As salam. abe kie x suka mengkritik n dikritik. Abe Kie dtg dari segmen URL Blog #5 Mialiana dan terus follow blog awak. Jemput ke blog sy plak. TQ.

    ReplyDelete
  14. Saya suka mengambil bahagian didalam ruang komen. Bergantung topik yang dipersembahkan menarik minat untuk dikomen.

    ReplyDelete
  15. Salam kenal.. Ros singgah dan follow dari segmen kak Mia :)

    ReplyDelete
  16. betul sgt... especially kalo page ustaz2, artis, semua benda pun nak dikritik, dihentam... huu~

    anyway, dtg singgah dr segmen mialiana.. ;D

    ReplyDelete
  17. Kalau kritikan yang membina tak apa, tapi kalau kritikan yang membunuh dan tidak berasas memang tak elok dan harus dihindarkan.

    ReplyDelete
  18. kritikan yg pedas tuu, kalau kena, serius sedih.. haha

    ReplyDelete