/*

5 Sep 2015

#OhMyKelate #02

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

Holla everyone?

Segmen #OhMyKelate diteruskan pada minggu ni. Minggu lepas kito semo belajar perkataan "EREK" (KLIK) Tentu menarik bukan bahasa kelate ni? Jadi, jom kita tengok perkataan apa untuk minggu ini.


Dalam bahasa Malaysia , kita ada KATA GANDA kannn? Bahasa Kelate juga ada. Ini adalah salah satunya. 

Jauh Jelaq bermaksud jauh yang teramat sangat.

Contoh ayat:
Jauh Jelaq wei rumoh Pok Wan ni. Lambat lagi ko nok sapa?

SEKARANG ANDA TAHU BUKAN? #KayanyaBahasaKELATE

Nota SGP : Segmen ni akan dipublish sekali seminggu sahaja iaitu pada setiap hari Sabtu . Stay tune untuk perkataan yang seterusnya pada minggu hadapan!

23 comments:

  1. Replies
    1. hahaha memang bahasa kelate ni nakal sikit tapi unik! :D

      Delete
  2. wah belajar bhs kelate kita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasni bolehla cakap kelantan kann . hihi

      Delete
  3. hi, nak baca? http://www.giftasblog.co.vu/2015/09/domain-blogspot-kita-menjadi-coid.html

    jangan lupa follow blog saya yang itu dan nanti saya follback secepatnya

    ReplyDelete
  4. Saya suka sangat dengan bahasa Kelantan. Kebetulan salah seorang anak saudara saya memang pekat sangat kelantan dia. Padahal tinggal kat Terengganu. Terkadang kitorang pun tak faham apa dia cakap sebab terlalu pekat. Hehe.

    Btw saya anak jati Terengganu. Salam perkenalan.

    - www.ainyyzain.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye kee? memang seronok bahasa kelantan ni.

      Delete
  5. ohhh, ade segmen rupanyaaaaa, all the best yeah ~

    http://nonasani.blogspot.my/2015/09/giveaway-choose-yourself-by-mdmnissa.html

    ReplyDelete
  6. jauh jelaq kuYus ke mari.. dr Srwak nak nengok enty SGP.. follow sini.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tu dah pandai guna perkataan kelantan.. :) cepat masuk dalam kepala yee. hehehee

      Delete
  7. oo.. khas untuk anak kelantan di perantauan yeeee

    ReplyDelete
  8. kalu jauh gitumo ? hahaha

    <--- ore kelate jugop nie

    ReplyDelete
  9. Terengganu, jauh jenak!
    Pantai Timur mari .
    singgah sini.

    ReplyDelete
  10. blog walking.. jemput lah follow nur www.jemarinurmenari.blogspot.my tqvm ye :)

    ReplyDelete
  11. hihihi... orang johor mari sini...

    p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #18. (^_^).

    Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2015/09/senarai-url-blog-18.html

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
  12. hahahaha....ambo suko demo nuat kamus gini....ni baru syok..hihi

    Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

    ReplyDelete
  13. laki kito tak ajor pun bahaso kelate ni..
    takut kito panda dari dio

    ReplyDelete